6 март – Европейски ден на логопедичната терапия. Логопедията е призвание, необходими са сърце, любов и търпение – така описват професията си специалисти

От Регионален център ЛОВЕЧ | 10.03.2022 | Новини

Да си логопед и да работиш с деца е не просто професия, а призвание. Необходими са любов, търпение, професионализъм, екипност. Трудно се работи с деца, особено със специални образователни потребности, но, ако имаш сърце за тях, резултатите не закъсняват. Това заявиха в интервю за БТА логопедите Дарина Герганова и Марина Ангелова по повод Европейския ден на логопедията – 6 март. Те са част от екипа на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Ловеч.
„Логопед за мен е едно призвание да работя с деца. Винаги съм си мечтала, обичам децата и обичам да им помагам и да работя с тях“, каза Герганова.
Любовта към децата вдъхновява и Марина Ангелова. „За мен моята професия е всичко и е на първо място на този етап. Това са моите деца. Аз възприемам всеки един от тях като част от мен и смятам, че оставям и част във всеки един от тях“, добави Ангелова.
Според специалистите професията е все по-предпочитана и търсена, но завършващите логопеди остават в големите градове.

Увеличават се децата със специални образователни потребности

Необходимостта от специалисти логопеди расте, тъй като все повече са децата със специални образователни потребности – само към регионалния център в Ловеч за тази учебна година те са 212. С тях работят 18 ресурсни учители, трима психолози и двама логопеди.
Центърът е създаден през 2006 г. и е един от 28-те в страната. Негов директор е Моника Дончева, която не спира да вярва, че, въпреки различните диагнози, тези деца могат да развиват своите умения и таланти, да водят нормален живот.
„Започваме работа с тях в детската градина, т.е. от тригодишна възраст. Според нуждите и възможностите им работим съвместно ресурсен учител, психолог и логопед или само с ресурсен учител. Може да продължи тяхното подпомагане и в училищна възраст, ако не са компенсирали пропуските, които имат. Бихме искали децата със специални образователни потребности да постигнат умения като на всички останали деца. Това е нашата цел – да работим екипно, за да може детето да бъде прието, приобщено в детската градина или класа и да се учи, както всички останали“, посочи Дончева.
По думите й в началото, когато е започнал процесът на приобщаване на децата със специални образователни потребности в общообразователните учебни заведения, е било трудно. Нямало е нагласа в обществото за приемането на по-различните деца. В последните години за това не се говори, децата са приети, заедно играят, учат. Самите общообразователни учители помагат този процес да бъде в положителна посока, добави директорът.

Трябва да имаш сърце, за да работиш с деца

Трябва да имаш сърце да работиш с децата. Необходимо е търпение и да се радваме на малките стъпчици, които  успяват да преодолеят, така че да бъдат успешни в това, което ще правят в бъдеще, смята Дончева.
По думите на Дарина Герганова без логопеда няма как да има резултат. „На децата със специални образователни потребност много трудно се задържа вниманието, но тук целим те да натрупат речников запас, защото за родителите, учителите и самото дете е важно то да говори. Логопедът е човекът, който може да направи всичко възможно да изкопчи дори един звук“, каза Герганова.

Според нея много е важно детето да разбира, за да проговори. Най-правилното решение е да се започне да се работи с децата, независимо дали са със специални образователни потребности или в норма, в най-малка възрастова група. „Говорим даже от яслите, ако е възможно, защото тогава учителките могат да забележат кое дете има определен проблем и да насочат родителите да се обърнат към логопед“, посочи Герганова.

Увеличена необходимост от логопед има и при децата в норма

Според нея увеличена необходимост от логопед се забелязва и при децата в норма. „Не знам на какво се дължи. Важно е и дали детето е родено преждевременно или след термина, дали е проплакало в началото. След това се следи на колко месеца е започнало да гука, да се обръща. Днешните родители неглижират това. Дават им телефони, таблети, пускат им детски канали. Нека да ги има, но повече да се говори с детето на майчиния език“, посочи логопедът.
Тя съветва родителите, ако детето им няма набор от десет думи на 2-годишна възраст, а на 2,5 години не може да прави прости изречения, да се обърнат към логопед. Колкото повече се забавя този процес, толкова по-неправилно ще говори.
По думите на Марина Ангелова няма еднакви деца, всяко проговаря по различно време, но е важно родителят да се занимава с детето, да му чете приказки, да има общуване.
Според логопедите предпоставка за нарушения е и фактът, че майките говорят на бебешки език, а трябва да се назовават обектите с техните имена. Проблем са и бибероните, които изкривяват захапката на детето. Най-големият проблем не е изговарянето на „р“, а на „л“, но има и други.

„Логопедът не се занимава само с правоговора на детето, а също с математическите способности, с правописа, с процесите като внимание, памет, концентрация, обогатяване на речниковия запас“, каза Ангелова.

Специалистите са категорични, че работата с деца е отговорност. Логопедът трябва да е много усмихнат, да е запазил детския дух, да е наясно с интересите на децата, да е търпелив.

Различни дейности се предвиждат във връзка с Европейския ден на логопедията

С професията на логопеда всеки желаещ ще се запознае чрез различните инициативи и консултации, които предвижда екипът на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Ловеч във връзка с Европейския ден на логопедията – 6 март.

„Планираме дейности в няколко детски градини в община Ловеч, с които искаме по някакъв начин да запознаем и децата, и общообразователните учители, работещи там, с професията логопед, каква е спецификата и колко е важна точно в тази възраст да могат, ползвайки услугите на логопед, да говорят, пишат и учат правилно. Ще се присъединим към кампанията „Логопед с добро сърце“ и на 30 март ще направим Ден на отворените врати в регионалния център и ще приемаме желаещи родители, които искат да получат консултация от логопеди. Ще се включат също психолози и ресурсни учители. Нашата цел е една – да помогнем на дете, което има някакви затруднения“, каза още Моника Дончева и добави, че във всички детски градини ще има отделен час за консултация с желаещи родители.

 

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/oblast-lovech/231205-logopediyata-e-prizvanie-neobhodimi-sa-sartse-lyubov-i-tarpenie-taka-opisvat?fbclid=IwAR09aa_dRFCwMyIfHgXHvq-q6IZ8pA1w3ohkLEFckQzB6gdNxGMwCuQOwhI