Интерактивен под ще подпомага развитието на деца със специални образователни потребности в Ловеч

От Регионален център ЛОВЕЧ | 05.01.2023 | Новини

Интерактивен под в помощ на деца със специални образователни потребности бе открит в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) в Ловеч.

Това е устройство, което включва в себе си компютър, интерактивна дъска и сензор за движение. В него има 96 монтирани игри. Те са с различни функционалности, а по-голямата част от тях са с цел рехабилитация,  запозна гостите Събина Христова, психолог в регионалния център. Тя добави, че има и четири приложения с въпроси спрямо възможностите на децата.

По думите й игрите са разработени с помощта на професионалисти в областта на специалните образователни потребности, в помощ на рехабилитацията, образованието и утвърждаването на деца и юноши, страдащи от различни дефицити.

Модерното съоръжение  е закупено със средства от бюджета на Центъра.

Интерактивният под ще бъде използван от деца и ученици със специални образователни потребности на територията на община Ловеч. Предстои обаче да се разработи график, в който ще  се включат  и други деца и ученици със специални образователни потребности  от общините Летница и Угърчин. До момента от услугите на центъра се възползват общо 220 деца и ученици от областта.

Психологът Ралица Михайлова обясни, че децата ще използват иновативното устройство съвместно със специалист, който ще изготвя индивидуална програма на всяко едно от тях.

Игрите могат да развият двигателните умения на децата, както и пространствената им ориентация, внимание, памет, концентрация и още много други умения, добави Михайлова.