Мартенски инициативи в Регионалния център

От Регионален център ЛОВЕЧ | 07.03.2024 | Новини
Регионалният център – Ловеч и тази година през месец март е планирал дейности свързани с 6 – март – Европейския ден на логопедията, както и много други активности за родители, учители и ученици.
През месеца специалисти – логопеди, психолози и ресурсни учители се включат в съвместна инициатива с ЦПЛР – Троян „Играем, за да знаем“, като ще провеждат занимания с развиващи игри за предучилищна и начална училищна възраст в детски градини и училища на територията на област Ловеч по избор на логопедите в общините Ябланица, Луковит, Тетевен, Угърчин, Троян и Ловеч.
Всички представени игри ще бъдат описани в електронна книга и предоставени на детски градини и училища в област Ловеч през м. април.
На 12 и 19 март, 2024г. от 14.00 ч. – 16.30 ч. в Регионалния център ще се проведат Дни на отворените врати за безплатни консултации с учители и родители от логопед, ресурсен учител и психолог относно езиковото и говорното развитие в детска възраст. При интерес, ни потърсете на тел. 068/600-181.
На 14 март, 21 март и 28 март са планирани тренингите за родители от двете групи с нашите психолози Ралица Маринова и Ралица Михайлова по следните теми:
14 март – ПОСТАВЯНЕТО НА ГРАНИЦИ: ЗАЩО И КАК? (нова група)
21 март – ТЪРСИМ И ИЗБИРАМЕ ТВОРЧЕСКИ РЕШЕНИЯ (продължаваща група)
28 март – РАЗВИВАЩИ ИГРИ ( двете групи)
Отбелязване на 21 – март – Международен ден на хората със Синдром на Даун
18 и 25 март – Заключителни еко-приобщаващи игри в ДГ „Радост“ – гр. Ловеч по проект на Сдружение“Знание“ – Ловеч
Всеки четвъртък от месеца занимания в клуб по народни танци „Играй с мен“
27 март – обучение на екипа на РЦПППО на тема: “Техники, последователности и специални програми при обучение на деца със слухови апарати и кохлеарни импланти“ – обучител Миглена Богданова, Терапевтичен център „Ключ към теб“ – гр. София

Една от първите инициативи  беше  запознаване с приказката „Много гладната гъсеница“ с  децата от първа възрастова група на ДГ „Ирина Бачо Кирова“ – гр. Летница. С помощта на психолога Ралица Михайлова и логопеда Елица Илиева, децата успяха да „нахранят“ гладната гъсеница, броиха, назоваваха дните от седмицата и разпознаваха основните цветове. Специалистите от центъра приложиха отново наученото по време на обучение по програмата ЕЛЕМЕНТЪТ ИГРА® – ПРИКАЗКИ – децата слушат приказка и имат възможност да изразят наученото, чрез творчески движения и дейности, свързани с представената тема.