Творчески конкурс и четене на приказки

От Регионален център ЛОВЕЧ | 02.04.2020 | Новини

Днес е Международният ден на детската книга. 2 април се отбелязва като празник на детската книга от 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY). Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г.), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. „Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот“, казва Андерсен.
По този повод Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование – област Ловеч и Център за работа с доброволци към РБ „Проф. Беню Цонев“, гр. Ловеч стартират две инициативи от днес:
– Детски творчески конкурс „Приказки по телефона“, който е посветен на творчеството на Джани Родари. Тази година се навъшват 100 години от неговото рождение. В конкурса могат да севключат деца от на възраст от ПГ до IV клас. Заедно с мама и/или татко, могат да нарисуват рисунка, направят колаж, сътворят любим герой и декор или направят костюм на герой от избрано от тях произведение на Джани Родари. Творбата да я снимат и да я изпратят на ел. поща на Регионалния център или на Регионалната библиотека до 25 май, 2020 година. Жури ще класира най-оригиналните творби. На Първи юни ще бъдат обявени победителите. С творбите ще се направи виртуална изложба.Няма ораничения в материалите, техниките и въображението.
– Втората инициатива е забавно четене/разказване по телефона: „Приказки по телефона“ за деца

Обичаш приказките! Искаш да откриеш нови приказни герои, вълшебни светове и вълнуващи пътешествия в света на книгите!
През месец април всеки петък от 15 часа ресурсни учители от Регионален център – Ловеч и доброволци от Център за работа с доброволци към РБ „Проф. Б.Цонев“, Ловеч ще бъдат ваши приказни разказвачи. Ще имате възможност да слушате приказки от творчеството на Джани Родари.

Какво трябва да направиш: – Остави съобщение на страницата ни, за да се свържем с теб.
Запиши се, ние те очакваме: 03 април – Приключенията на Лукчо
10 април – Шоколадовият път
17 април – Носът на краля
24 април – Истории писани на машина

Да си подарим заедно добро настроение!
Всяко дете, което има желание да се включи в нашите предложения, може да нипише на съобщение на страниците на Регионален център – Ловеч и Център за работа с доброволци, за да го включим в забавното четене!