Просто „час“

От Регионален център ЛОВЕЧ | 04.11.2020 | Новини

На  23 октомври заедно с четвъртокласниците на г- жа Шопова в ОУ „Проф. Димитър Димов“, гр. Ловеч проведохме един необикновен час. Децата ни познават от други наши инициативи проведени през годините, затова бяха толкова естествени и сърдечни с нас. Датата не беше избрана случайно, на този ден преди 100 години е роден вълшебният разказвач Джани Родари. Желанието ни беше да успеем да внушим kа малчуганите, колко е хубаво да четат и да опознаят още повече неговото творчество. Предварително г-жа Шопова им беше пуснала да гледат филмчето „Приключенията на Лукчо“.
Разделени на два отбора „Плодове“ и „Зеленчуци“ учениците успяха да се справят с няколко задачки. Избраха си капитани и четци, които успяха много добре да представят отборите си. Ние също се присъединихме разбира се, според любимите ни храни – плодове или зеленчуци. Г- Жа Шопова стана оценител на отборите.
Децата се запознаха с творчеството му. Албена Йончева – представител на РБ „Проф. Б. Цонев“ беше донесла много книги от неговото творчество, с които децата се запознаха, споделиха, кои от тях са чели или чували. По-късно прочетоха информация от неговата биография, пресметнаха на колко години е бил, когато е получил престижната награда за творчество „Андерсен“ и колко години е живял. Четоха откъси и отговаряха на прочетени твърдения, за кой герой от произведението „Приключенията на Лукчо“ се отнасят. В края успяха да решат екипно и специално подготвена игрословица. Имаше излъчен победител от класната. Отборите получиха колективна награда – по една книга от Джани Родари. Обещахме си да повторим този „час“, за да може отборът класирал се на второто място, да успее да покаже по-добър резултат.