Програма за включване в арт занимания „Креативна експресия с глина“

От Регионален център ЛОВЕЧ | 17.06.2024 | Новини
За много от децата грънчарството е магнит и забавно приключение.
Много са ползите за децата от контакта им с глината
Глината е естествен природен материал, отличаващ се с екологична и химична чистота. В сравнение с другите материали има много предимства, поради нейната пластичност. Има приятна текстура на пипане, мека е и податлива на лека работа с нея, като запазва придадената и форма, позволява изразяването на спонтанност, въображение и преобразуване на образи.
Глината като материал позволява на детето да навлезе в самия творчески процес по-лесно и да осъществи връзка с вътрешното си „Аз“. Тя дава възможност да се придаде визуален образ на вътрешните усещания и емоции. Децата могат да контролират и сами да избират начина на обработка на глината /мачкане, заглаждане, стискане и т.н./. Това помага да изведат напрежението и да се освободят от натрупаните негативни чувства.
Моделирането само по себе си предлага широк спектър от творчески възможности. Децата развиват въображението си, фината моторика, координацията, освобождават чувствата си.
Терапевтичната работа с глина е много добра възможност за формиране и развиване на социално чувство при децата, създава душевно спокойствие и удовлетвореност.
Работата с глина е едно от средствата, даващо възможност на децата да изразят себе си свободно през емоциите, които изпитват докато „ владеят“ глината.
⌛️Предложение за летни глинени приключения в Културно – образователен център „Д-р Васил Радославов“ – гр. Ловеч (Радославовата къща) през месец юни и август.
Арт работилниците са по проект на Сдружение „Мисия. Иновации, Гражданство – МИГ“, финансиран по програма „Социално ангажирани изкуства 2023“ на Национален фонд „Култура“. „Креативна експресия с глина“. Партньори на проекта са Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Област Ловеч, ЦСОП „Васил Левски“ – гр. Ловеч, Сдружение „Знание“ и Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“.
Желаещите деца и родители, могат да се включат в посочените работилнички.